靡葵斯之門

網站車隊聯盟及車隊事務處。
頭像
lkk1983
Legendary EMPEROR

靡葵斯之門

文章 lkk1983 » 27日 7月 2009年, 00:21

靡葵斯之門

組成車隊原意:
想一班志同道合,岩咀型既既朋友,組成一隊

車隊宗旨:

1:追求速度 (車唔快,唔通鬥慢?)
2:改善飛車問題 (車快就會炒 ,但過唔到計時器等於無用)
3:
4:
5:
6:
7:
8:
9:組成車隊,後期希望以 田宮賽例 組車, 限制摩打
10:嚴禁 粗言穢語 出口成文

靡葵斯之門比賽例
比賽圈數 : 3 圈

1圈 =放車位置 謂開始,終點

開始,要數 3,2,1 GO!!!
當GO 時才可放車,否則加10秒
圖檔圖檔圖檔李由美,嚴正花,金素恩

頭像
lkk1983

討論速度論

文章 lkk1983 » 27日 7月 2009年, 00:47

大家一齊討論

新手 唔好整 抵抗,井車

因為多數都會飛軌 :lol: 整到唔飛先再整

其實原本車頭角度就夠用,

不過我諗緊 左邊 零 角度得唔得?

車頭要加 防滾柱(唔知係咪咁叫)

車尾都要有 防滾柱 ,不過車尾防滾柱就要上下都要有側輪

我又諗下面個側輪大,上面個側輪細會否快d
(如 下9mm 上8mm)

車胎: 頭窄加滑 尾要討論下,不過要咬地

頭像
kenjiian

Re: 討論速度論

文章 kenjiian » 27日 7月 2009年, 01:55

lkk1983 寫:大家一齊討論

我試過下大上細,.....橋位好易飛
圖檔

ES盃 - 第三屆季軍 • 第九屆冠軍 • 第十七屆亞軍
<饅頭盃> - 首屆亞軍隊 • 第二屆季軍隊 • 第三屆冠軍隊
ES最速王挑戰賽 - 第一屆 • 第三屆 • 第七屆 • 第八屆 • 第十八屆 • 第十九屆 第 1 位

開始整彈彈彈弓車!!!!

頭像
痴漢

Re: 討論速度論

文章 痴漢 » 27日 7月 2009年, 03:05

lkk1983 寫:大家一齊討論

除非車速極慢,否則好容易會出麥林龍捲風。

如果搵到架車o既重心,試過JCJC 3.6x以下係可以唔駛防滾柱,再快就會抄。

我知你想點,但係上大下細會穏定過上細下大。賽道o既上部比下部有彈性,同埋轉彎o既時候係越接近彎心o個邊o既車呔係越行得小路。

尾會闊少少,用o黎咬地用。
EMPRESS SPEEDWAY - 香港迷你四驅車場 - Mini 4WD Speedway of Hong Kong
圖檔
第一屆田宮迷你四驅ES盃亞軍

頭像
lkk1983

Re: 靡葵斯之門

文章 lkk1983 » 27日 7月 2009年, 20:17

睇黎d理論唔可行 :?

Gade

文章 Gade » 30日 7月 2009年, 13:24

搬左屋都差d唔記得黎報到=..="
我而家部紅銀好快呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~)))))))))))))))))

頭像
lkk1983

文章 lkk1983 » 30日 7月 2009年, 20:22

Gade 寫:搬左屋都差d唔記得黎報到=..="
我而家部紅銀好快呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~)))))))))))))))))
家下我d車發緊 毛....

Gade

文章 Gade » 31日 7月 2009年, 00:42

等緊你復出呀 :oops: :oops:

頭像
lkk1983

文章 lkk1983 » 3日 8月 2009年, 14:08

Gade 寫:等緊你復出呀 :oops: :oops:
玩返都可能玩MS車...

剛剛諗緊 摩打齒 用膠定,金屬好?

我愛用金屬 :twisted:

小便

文章 小便 » 3日 8月 2009年, 21:16

膠齒係消耗品喔 :P
圖檔
2010年度總冠軍丶2012年度亞軍
第三十四屆ES杯 - 冠軍
第一屆ES盃外傳 - MA限定賽冠軍~~

回覆文章